Westernový LARP - přijeďte zažít!

20.05.2022

Westernový LARP - přijeďte zažít!

Co je to LARP?

LARP, čili Live Action Role Play, v překladu v podstatě znamená živé hraní rolí. Můžete si to představit jako divadlo bez diváků, kde sami hráči jsou herci a svojí hrou, improvizací a reakcí na dění kolem sebe tvoří nejen jedinečnou atmosféru, ale i příběh samotný. Ten je zasazený do specifického, často známého prostředí, aby se hráči neučili velké množství nových informací a měli tak větší šanci se přirozeně vžít do role. Většinou se pro tvorbu LARPu používají knižní/filmové/herní předlohy – je možné stát se studentem Bradavické školy a nejlepším kamarádem Harryho Pottera, porazit Lannistery a ovládnout tak Královo přístaviště, nebo s mečem v ruce bránit zem proti Démonům. Fantazii se meze nekladou a téměř na jakýkoliv příběh lze stvořit hra. Ta může trvat jen pár hodin nebo i celý týden, někdy se hraje v časových blocích během dne, někdy 24/7. Váš příběh se může odehrávat v antickém Římě, v hlubokém středověku, za první světové války nebo až ve vesmíru. Setkáte se tak i se samostatně vytvořenými světy, které vymysleli právě sami organizátoři. Ti jsou přítomni ve hře, pozorují, sbírají informace a následně pracují s dějem, který dávali dohromady několik měsíců s cílem vytvořit pro všechny tu nejlepší hru! Pravděpodobně totiž nic podobného jako LARP nezažijete a navíc je každá hra jiná vlivem rozdílných rozhodnutí hráčů. Ani sami organizátoři nevědí, jak přesně se příběh vyvine a počítají s několika možnostmi, podle chování jednotlivých postav.

A že to zní složitě? Samozřejmě existuje vždy pár základních pravidel, které se musíte naučit a zapamatovat, protože jinak by hra jako taková nemohla fungovat. Musíte si pamatovat svoje herní jméno a základní příběh svojí postavy. Ten si často píšete sami sobě na míru a podle fantazie – lépe se vám pak hraje, někdo ale dává přednost předepsaným rolím. Každý hráč si hru tvoří sám, pokud se tedy necítíte na vysokou politiku nebo kradeníčko, můžete se zašít na chvíli do hospody a zjistit kdo je kdo, nebo se jít podívat na rytířský turnaj vedle na louce. No a to je vše…

A co si mám tedy představit pod Westernovým LARPem?

Nejlépe to vysvětlíme na konkrétním příkladu avizované hry Wild Mild West: Independence day, která se bude konat hned na začátku července ve westernovém městečku Beaver City blízko Nového Města na Moravě.

Čekáme tedy super westernové kostýmy v nádherném prostředí za přítomnosti pár koní, soutěží, střelby a dobové muziky – přece jen se jedná o oslavy Dne nezávislosti! Abych citoval webové stránky, kde najdete všechno potřebné: „Špinavý, syrový western čpící střelným prachem a pomačkanými pokerovými kartami. Oslava s hudebníky, atmosferický příběh, intriky, duely, hazard a žvanec. Kecy pistolníků, desperádů a paniček“.

A stále jsou volná místa! Můžete jet jako Zlatokop, Novinář, Barová tanečnice, Lovec odměn, Hrobník či cokoliv dalšího. Registrace do hry probíhá zde: https://wildmildwest.cz/#registrace, tak neváhejte, vyberte na stránkách postavu, kterou chcete hrát, zaregistrujte se a hlavně – přijeďte zažít!

NTExODh